Route-beschrijving

Route Informatie dag 1  – 29 augustus 2023  richting Wittelte Havelterberg Giethoorn Uffelte

De eerste route van onze fiets4daagse loopt langs de havezate “Batinghe”. Daarna over de Oldendieversebrug naar Wittelte. U komt door het Holtingerveld, de 45/60 km fietst langs het hunebed D53 op de Havelterberg. Er zijn nog 54 hunebedden in ons land. Waarvan twee in Groningen: ééntje in Noordlaren en de ander werd uit de Noord Groningse klei opgegraven en staat nu in een museum in Delftzijl.

Route informatie dag 2 – 30 augustus 2023   richting Anserdennen Ruinen Pesse Spier

Vandaag gaat de tocht via de Anserdennen naar Ruinen, met als eerste stempelpost het familiebedrijf “Schoonvelde”. Wanneer u genoten heeft van het bezoek aan de boerderij gaat de route verder door Ruinen naar Anholt. De 30 km gaat linksaf over de Kralose heide. De route van de 45 km gaat over het Nuilerveld. Het huidige Nuilerveld werd voor ontginning behoed wat onder meer te danken was aan de opvallende hoogteverschillen. Deze zijn nog duidelijk te herkennen in het landschap.

Route informatie dag 3 – 31 augustus 2023  richting:  Frederiksoord Wilhelminaoord Boijl

Vandaag hebben we een hele mooie route ten noordwesten van Dwingeloo. U fietst eerst over de sluis van Dieverbrug, over een klein industrieterrein. U gaat linksaf de Bolderhoek in. In dit stuk van de route ziet u houtwallen. Dit waren vroeger afscheidingen van stukken land die boeren gebruikten voor het binnenhouden van vee en ze werden gebruikt om geriefhout uit te halen.

Route informatie dag 4 – 1 september 2023  richting:  Drents Friese Wold

De laatste dag alweer. Vandaag gaat u door het Drents Friese Wold. In dit gebied duurt het broedseizoen tot en met 31 augustus. Staatsbosbeheer vindt het beter wanneer wij in september gebruikmaken van hun gebied.                                                                                                                     Door een grote natuurbrand ging er op 7 augustus 2008 ongeveer 75 hectare heide verloren op het grensgebied van Friesland en Drenthe bij het dorpje Wateren. Op sommige plekken is het nog te zien. De natuur heeft zich redelijk hersteld.

Wij hopen op een paar mooie fietsdagen.                                                                
Dat u veel bloeiende heide ziet.
Geen regen. 
Geen tegenwind.  
En zoals altijd:   Heel veel plezierige mensen ontmoet.