De Zaagkoele – Pannekoekboerderij Dwingeloo

logo

Rondom de Brink, het centrale punt in het dorp, vestigden zich vroeger veel kleine en wat grotere boeren. Ze bewerkten het arme, karige land en hielden vaak maar moeizaam het hoofd boven water. Drenthe was armoedig…
In het pand, uit 1837 , waarin nu ” De Zaagkoele”  is gevestigd, woonde zo’n boer.
Dorpsbranden kwamen in die tijd vaak voor. En de daken van riet of stro hielpen daar niet echt aan mee. Om branden snel te kunnen blussen, werden zogenaamde op verschillende plaatsen in het dorp ˜brandkuilen” gegraven. “Koelen”, in het Drents. Daaruit kon bluswater worden gehaald, als het mis ging.
De boer die in deze boerderij woonde, had een “koele”  naast de deur. Hij was ook dorpstimmerman en verzaagde bomen tot planken. Waarmee de naam “De Zaagkoele” is verklaard.
De schitterende, monumentale boerderij is in 2016 helemaal verbouwd. Met oog voor het historische karakter. Het interieur werd aangepast aan de eisen van deze tijd. Zonder afbreuk te doen aan de rijke geschiedenis van het pand.
” De Zaagkoele”  nu is een sfeervol restaurant. Een gelegenheid waar u even kunt bijkomen van een drukke dag. Waar u kunt ontspannen in een unieke sfeer. Waar u voortreffelijk eet. Waar u zich thuis voelt. Ecxterieur fotoNaar de website van de Zaagkoele:  klik hier